Duurzaam?!

Hoe duurzaam is duurzaam. Vraagt niet iedereen zich dit wel eens af?

In mijn markt presenteer ik aluminium als de betere mast. 100% recycling t.o.v. glasvezel versterkte polyester masten. Van de term polyester krijg ik sowieso al jeuk. Of de theorie klopt dat aluminium dan ook echt beter is valt te betwijfelen. De gigantische hoeveelheden energie die nodig zijn voor de productieprocessen van aluminium meegenomen zou dit nog wel eens tegen kunnen vallen. Staat weer tegenover dat het product vrijwel oneindig te recyclen is en energie uit vriendelijke bronnen te leveren valt….en zo is de discussie nog wel een eind verder te voeren.

en dan…. PLASTIC Voor de introductie van PETFLAG van ons moederbedrijf de Dokkumer Vlaggen Centrale hebben wij een seminar verzorgt met een aantal gastsprekers. PETFLAG is wat de naam al zegt vlaggen gemaakt van gerecyclede PET flessen.Onder de gastsprekers waren o.a. Plastic Whale en Plastic Soup Foundation. Plastic Whale is een bijzonder verhaal met een bijzonder business model dat inspireert. Plastic Soup daarentegen een deprimerend verhaal dat tot nadenken aanzet en in mijn geval de doorslag heeft gegeven: de meest groene en duurzame vlaggenmast is van aluminium. De glasvezelversterkte mast met gelcoating heeft ongetwijfeld zijn kwaliteiten, maar niet op milieu gebied. Giftige dampen bij de productie, een niet te verwerken restant aan het einde van de levensduur en misschien wel het belangrijkste de microplastics die vrijkomen bij het op maar zagen van de masten en de montage van de appendages.

Tot slot heb ik mij tot persoonlijk doel gesteld om plastic te minimaliseren, want ook onze aluminium zijn “gewoon” in plastic verpakt en worden voorzien van kunststof onderdelen.

Mark Bijkerk Bedrijfsleider

Holland Mast BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.