Nieuwe mast op de grote kerk in Dordrecht

Begin dit jaar bleek de mast op de Grote Kerk in Dordrecht niet bestand tegen de extreme weersomstandigheden op locatie: De mast bungelde hopeloos op de top van de Grote Kerk. Holland Mast kreeg de vraag een nieuwe, sterke mast te monteren in de bestaande maststoel. De voorwaarden voor de nieuwe mast zijn duidelijk: Een makkelijke bediening, lange levensduur en een systeem waarbij de vlag niet gauw om de mast wikkelt. Daarnaast moet de mast qua formaat gelijk zijn aan het oude exemplaar en passen bij de historische toren. Maatwerk waar wij sterk in zijn. En dat op grote hoogte!

De grote kerk in Dordrecht

De Grote Kerk in Dordrecht is gebouwd rond in 14e en 15e eeuw in Brabants Gotische stijl. De toren van de Grote Kerk is met zijn 62 meter de hoogste van Dordrecht. Op de top van de toren wappert fier de rood-witte Dordtse vlag in de wind. Onmisbaar in het stadsaanzicht van Dordrecht.

Grote invloeden, sterke constructie

Een mast op zo’n locatie is een kwestie van maatwerk. Door de weersinvloeden dient de montageconstructie en mast sterk te zijn om te zorgen dat er zo min mogelijk onderhoud nodig is op locatie. Een goede sterkteberekening is daarom essentieel bij een project als deze. Bij plaatsing van de nieuwe mast is gebruik gemaakt van extreem slijtvaste materialen voor de langst mogelijke levensduur. Door een slimme combinatie van onderdelen als het inwendige hijsmechanisme door een bandliersysteem, kogel gelagerde inwendige RVS, roterende kogel gelagerde kop met katrol en kogelgewicht wordt het wikkelen van de vlag om de mast voorkomen en de levensduur gemaximaliseerd.

Montage op grote hoogte

Op de dag van montage is de mast met een telescoopkraan met jip op de toren geplaatst. Onze ervaren monteurs hebben de maststoel aangepast om de nieuwe mast hierin te kunnen borgen. De authentieke vergulde gouden knop was beschadigd door de breuk. Deze is gedemonteerd, gerestaureerd door de plaatselijke goudsmid en kon de zelfde dag teruggeplaatst worden om de kraankosten op één dag te kunnen houden.

De Dordste vlag wappert weer fier in de top!

Mast Grote Kerk - Holland Mast

De mast op de Grote Kerk in DordrechtGrote Kerk Dordrecht - Holland Mast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.