1. Definitie duurzaam

Het woord ꞌduurzaamꞌ heeft volgens de Dikke Van Dale 3 definities:

  1. Lang durend
  2. Weinig aan slijtage of bederf onderhevig
  3. Het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren

De producten van Holland Mast voldoen aan al deze definities. Voor definitie 1 en 2 geldt dat in ruime mate, voor definitie 3 zijn we hard op weg. Wij assembleren en leveren unieke en de meest duurzame productcombinaties in de markt van vlaggenmasten.

Duurzaam

Banieren van gerecyclede PET flessen sieren het WTC in Amsterdam

2. Hoe duurzaam is duurzaam

Het is een vraag die iedereen zich wel eens stelt. Holland Mast presenteert in zijn branche de aluminium mast als de betere versie van glasvezelversterkte polyester masten of houten masten. Is dit ook zo? Een polyester vlaggenmast heeft vele nadelen. De oplosmiddelen en kunstharsen die bij de productie van polyester masten vrijkomen en worden gebuikt, zijn zeer slecht voor het milieu én de gezondheid van de productiemedewerkers als er niet voor 100% adequate bescherming wordt gezorgd. Onze bezoeken aan fabrieken hebben geleerd, dat dit niet volledig het geval is.

Het afvoeren en verwijderen van na 10 tot 25 jaar afgeschreven polyester vlaggenmasten is een probleem. Het is kostbaar en lastig. Het polyester afval verdwijnt in de praktijk bij het normale afval! Uit diverse onderzoeken naar thermoharders en polyester wordt duidelijk, dat vooral de combinatie met glasvezel als problematisch wordt beschouwd. Om deze reden is polyester voor Holland Mast de laatste keus.

Holland Mast levert en monteert aluminium en houten masten. Milieuvriendelijk aluminium is veruit het meest verkocht vanwege de stevigheid, lange levensduur, het naadloze design en de onderhoudsarme aard. Aluminium vlaggenmasten zijn uitstekend bestand tegen extreme weersomstandigheden en bij uitstek geschikt voor plaatsing op grote hoogte. Aluminium kan bovendien worden hergebruikt. Het kan meerdere keren worden omgesmolten, zonder kwaliteitsverlies. De houten masten worden gemaakt van Noors grenen, dat wordt verlijmd. De mast behoudt hierdoor zijn sterkte. Onze duurzame masten voldoen aan alle richtlijnen, eisen en certificeringen.

Uit www.varen.be (polyesterboten, materiaal idem aan polyester masten):

“In de jaren 60 en 70 is men begonnen met de massale constructie van schepen in polyester. Die vaartuigen gaan gelukkig lang mee maar ze hebben momenteel hun levenscyclus volgemaakt en moeten gesloopt worden. Doordat er nog niet te veel zijn en Belgen als het moet heel creatief kunnen zijn stelt zich nog geen groot probleem maar feit is dat we in België nog geen sloperijen hebben voor polyesterschepen. Er zijn wel al enkele schroothandelaars die naast de klassieke afbraakwerken ook al eens een polyesterschip zullen aanpakken. Bij één van mijn contacten met een sloper vernam ik dat ze dergelijke klussen op verplaatsing doen, dus zo nodig ook op de botenparking, dat dit een kwestie van een paar uur is en dat ze alles opruimen en meenemen. En ja voor een 35 voet boot, zowat 5 – 6 ton moet je zo een 1.500 euro rekenen. Op de vraag waar men met het polyester bleef werd het stil en sprak men van een hakselaar ergens in het land.

Een uitbater van een botenparking ging een aantal verloederde bootjes te lijf met een grote bulldozer. De bootjes werden ineengestampt en het polyester werd vervolgens als grof huisvuil afgevoerd.

Thermoharders zoals polyester en in hars verwerkt glasvezel worden immers niet als gevaarlijk afval beschouwd. Die dingen gaan op de meeste containerparken dan ook gewoon in de containerpers om als gewoon huisvuil te werken afgewerkt.”

Het volledig artikel: https://www.varen.be/2015/06/01/polyester-recyclage/

3. Duurzame vlaggenmast van Holland Mast

De conische aluminium vlaggenmast  van Holland Mast is momenteel de meest duurzame mast die er verkrijgbaar is! De mast bestaat uit 100% gerecycled aluminium en wordt gemaakt in een fabriek waar energieterugwinning hoog in het vaandel staat. De mast is Cradle to Cradle Certified Silver. De combinatie van recycling en energieneutraal produceren maakt dit tot de milieuvriendelijkste vlaggenmast.

Ontwikkelingen

Er zijn naast de mast verschillende accessoires die ook verbeterd kunnen worden. Henneptouw is zonder meer toepasbaar, al is de levensduur korter. De mastvoeten vormen een grotere uitdaging. Een metalen kikker of schootoog – doorgaans uitgevoerd in verzinkt staal – is geen probleem. Holland Mast werkt aan meerdere varianten van goede mastvoeten die betaalbaar en sterk zijn. Dit geldt ook voor de coating van de vlaggenmast en de sierknoppen. Ontwikkelingen voor onderdelen voor een inwendige lijnvoering zijn lastiger. Ook al zijn dit minimale onderdelen, Holland Mast laat ook hier geen mogelijkheid tot verbetering onbenut.

Levensduur

De aluminium conische vlaggenmast van Holland Mast heeft een technische levensduur van minstens 100 jaar. De mast kan worden geleverd met een KIWA-gecertificeerde sterkteberekening. Het is met de vlag in top de sterkste aller vlaggenmasten. Op dit profiel zit dan ook een garantie van 25 jaar! De meerprijs van de aluminium conische mast ten opzichte van andere masten, wordt ruim gecompenseerd met het laagste total cost of ownership. Ofwel: deze mast kost uiteindelijk over de hele gebruikscyclus het minst!

Daar komt bij dat de aluminium conische mast vormvast is, waardoor onderdelen exact passen. Dit verhoogt de levensduur van de onderdelen en bovendien is het vormtechnisch mooi. De mast is naadloos geëxtrudeerd en heeft dus geen lelijk naad, zoals bij polyester het geval is. Onderhoud voor conservering is niet nodig. De mast is optimaal te bewerken voor montages van onderdelen als verlichting, inbouw van lieren, aanbrengen van hijsogen, ra- en gaffelbeslag en antiklimbeugels.

4. Duurzame vlaggen (PETFLAG)

Er worden jaarlijks bijna anderhalf miljard plastic flessen gebruikt en weggegooid. De PETFLAG van Holland Mast is hier een milieuvriendelijk antwoord op. Het duurzame vlaggendoek is gemaakt van 100% gerecyclede petflessen. Per vierkante meter PETFLAG worden ongeveer drie petflessen van 1,5 liter of 9 petflessen van 0,5 liter gebruikt. Bij een doek van 2.6 m2 heeft een hele tree petflessen een nieuwe bestemming gevonden. De vlag is fullcolour te bedrukken met elke gewenste opdruk en kleur, net als elk ander vlaggendoek.

Een PETFLAG op een aluminium mast is een 100% groene keuze. Met deze duurzame vlagvoering toont uw bedrijf of organisatie maatschappelijk verantwoord ondernemen en een streven naar verduurzaming van producten. PETFLAG banieren stellen u in staat om uw boodschap duidelijk te communiceren en optimaal te laten zien. De PETFLAG presteert in de praktijk beter dan een reguliere vlag. De geringe meerprijs wordt ruimschoots goedgemaakt door een veel langere levensduur.

Of bij 2 m2 deze 6 stuks van 1.5 liter

Recycling van petflessen

Hyatt Regency Hotel

De hotelketen Hyatt Regency opende in april 2007 zijn eerste vestiging in Nederland, specifiek in Amsterdam. Het hotel  is 100% energieneutraal en heeft een certificaat voor duurzaamheid. Holland Mast leverde en monteerde 2 recyclede aluminium gevelmasten met een lengte van 350 cm en een diameter van 90 mm. Voor de montage moesten speciale maatregelen worden genomen om een koudebrug te voorkomen van de masten naar de betonnen pilaren waar deze op gemonteerd zijn.  De duurzame masten zijn geplaatst onder een hoek van 60 graden, de stalen muurbeugels zijn voorzien van een RAL-kleur.

Tijdens de bouw van het hotel is rekening gehouden met allerlei aspecten op het gebied van gezondheid, vervuiling, energie- en watergebruik. Hyatt Regency Amsterdam is beloond voor haar inspanningen met het BREEAM-NL Excellent certificaat, het meest toonaangevende duurzaamheidkeurmerk in Nederland. “Vanuit onze merkbelofte en als hotel werken wij niet alleen aan een duurzame relatie met onze gasten, maar tevens met onze directe omgeving. Wij zijn ons bewust van de impact van het hotel en het milieu en zijn er dan ook actief op gericht om onze CO2-footprint te verminderen”, zegt general manager Toni Hinterstoisser. “De BREEAM-NL certificering vormt hierin een mooie, eerste stap.”

Vervangen vlaggenmast op de Grote Sint-Nicolaaskerk in Elburg

Dolfinarium

Holland Mast heeft op innovatieve en onderscheidende wijze de bewegwijzeringborden voor het Dolfinarium in Harderwijk gerealiseerd. De wensen en tekeningen van de architect zijn vertaald in duurzame borden met mooie en duidelijke visualisaties. Onze technische knowhow toont zich in het bedrukken van de aluminium profielen van de signing met sublimatietechnieken in een houtstructuur, met een Meranti coatinglook.

Dit betekent in de praktijk een duurzame, onderhoudsvrije oplossing. Het aluminium is duurzamer dan hout. Er is geen sprake van kap van tropisch hout. De masten zijn afgewerkt met een RVS scheepsbeslag. De lijnen zijn van henneptouw. De houten panelen van zacht Europees hout maken dit project volledig groen.

Baker & McKenzie

Holland Mast heeft voor Baker & McKenzie een gevelmembraan ontworpen, dat deels de voorgevel en achtergevel bedekt. Het stalen frame is demontabel en wordt elk jaar gebruikt om de regenboogbanieren van PETFLAG in te hangen tijdens de Gay Pride. De frames aan de noordzijde van het pand in Amsterdam zijn met halve steigerkoppelingen aan de gevel bevestigd. De frames aan de zuidzijde zijn aan de gevel vastgemaakt met spanbanden die om de kolommen zijn bevestigd. De regenboogbanieren zijn gemaakt van 100% gerecyclede petflessen. Baker & McKenzie heeft bewust een meerprijs betaald voor een zo duurzaam mogelijke uiting, mét een maatschappelijke boodschap.

Voor de introductie van PETFLAG heeft ons moederbedrijf de Dokkumer Vlaggen Centrale hebben een seminar verzorgt met een aantal gastsprekers. PETFLAG is wat de naam al zegt vlaggen gemaakt van gerecyclede PET flessen. Onder de gastsprekers waren o.a.Plastic Whale en Plastic Soup Foundation.

Plastic Whale is een bijzonder verhaal met een bijzonder businessmodel dat inspireert.

Plastic Soup daarentegen een deprimerend verhaal dat tot nadenken aanzet en in mijn geval de doorslag heeft gegeven om te gaan werken aan een 100% groene vlaggenmast.

De PEFLAG zelf heeft ons positief verrast. De vlag presteert in praktijk beter dan een “gewone” vlag. De kleine meerprijs wordt ruimschoots goedgemaakt door een hogere levensduur. Kortom alle redenen om voor deze goede ontwikkeling te kiezen.

Voor meer informatie over deze vlag verwijzen wij u graag naar onze duurzame vlaggen

5. Doelstelling groen

Holland Mast heeft zich in 2019 ten doel gesteld om plastic uit de eigen werkplaats te verbannen. Dat betekent dat onze aluminium masten ook niet meer in plastic buisfolie worden verpakt. Onze masten zijn momenteel voor 90% groen. Het streven is om in 2019 een 100% milieuvriendelijke en duurzame mast van hoge kwaliteit aan onze klanten aan te bieden.