Acht Vlaggen | Sanne van Balen

Acht Vlaggen | Sanne van Balen

Op het Almeerderstrand wapperen acht vlaggen! Sanne van Balen ging uitgebreide gesprekken aan met de bewoners van Almere Poort en Duin, waarbij ze doordachte interventies organiseerde om hun gedachten en gevoelens over het leven in dit dynamische gebied te prikkelen. Het is namelijk "nog niet af" volgens inwoners. Dit heeft Sanne vertaald naar haar project, waarbij Holland Mast heeft kunnen ondersteunen.

De artistieke visionair achter dit initiatief, Sanne van Balen, duikt in het boeiende verhaal waarbij de toekomst, de verborgen schatten en de poëtische essentie van Almere Poort en Duin verkend wordt. Haar project vertaalt zich naar 8 woorden, tentoongesteld met behulp van vlaggen. Lees hieronder meer over het project.

Het onvoltooide canvas van Almere Poort: het vangen van de collectieve visie

In een reeks dynamische gesprekken ontdekte Sanne van Balen een gemeenschappelijk sentiment onder de bewoners van Almere Poort – de overtuiging dat het gebied een work in progress is. Deze percepties waren gebaseerd op observaties van de altijd aanwezige steiger van de buurman, frequent veranderende toegangsroutes, het alomtegenwoordige zand, voortdurende duinconstructie en de voortdurende groei van huisvesting en infrastructuur. Echter, deze observaties worden niet negatief ontvangen; ze worden eerder gezien als glimpen in een spannende toekomst. Bewoners visualiseren een levendige, bruisende gemeenschap met gastvrije buren en een gezellige buurtkroeg. Ondanks de aanhoudende wind vindt Almere Poort troost in zijn beschutte ligging, waardoor het een verborgen juweeltje is waar rust en ontspanning gedijen en de exclusiviteit slechts bekend is bij de bewoners.

Woordkunst: het creëren van een poëtisch tapijt

Sanne van Balen haar artistieke verkenning beperkte zich niet tot gesprekken alleen. Ze stelde zorgvuldig een uitgebreid lexicon samen dat de essentie van Almere Poort weerspiegelt, met woorden als wind, water, zomer, strand, zand, comfort, altijd zomer, duinen, kust, flats en kustlijn. Deze woorden vatten prachtig samen wat de regio te bieden heeft en hoe deze wordt waargenomen. Maar Sanne haar inspanningen gingen verder; ze zocht naar woorden die diepte konden toevoegen, vragen konden oproepen en de poëzie van de omgeving konden distilleren, en zo een uniek taalkundig geschenk aan de gemeenschap konden creëren. Deze woorden, allemaal geïnspireerd door de bewoners van Almere Poort, omvatten: Te, Ver, Diep, Luw, Meer, Bitter Lemon, Schijt en Zanden. Deze woorden vormen samen een tapijt dat een diepere laag toevoegt aan het verhaal van de regio.

Het realiseren van de visie: de bijdrage van Holland Mast

Het realiseren van het project ‘Acht Vlaggen’ werd mogelijk gemaakt dankzij Holland Mast. Woorden van Sanne: “Holland Mast is dé specialist op het gebied van vlaggen, doeken en signing. Dit geldt voor de internationale markt en de kleinere ondernemers. Ze leveren maatwerk en zijn in voor speciale projecten. Ik heb dit gemerkt door de persoonlijke samenwerking waarbij de ruimte voor de kunst gewaarborgd bleef. Holland Mast kenmerkt zich door voortdurende innovatie in druktechnieken, liefde voor het vak, betrokkenheid en servicegerichtheid. De kwaliteit van de materialen die ze leveren staat voorop en de samenwerking was vlot, persoonlijk en gericht. Met de montage veel plezier beleefd en alles stond strak, veilig en recht.”

‘Acht Vlaggen’ is een getuigenis van de kracht van kunst, gemeenschap en samenwerking. Het project legt op prachtige wijze de aspiraties, dromen en de poëzie vast die Almere Poort herbergt, en dit alles is nu te zien in de vorm van wapperende vlaggen op het Almeerderstrand. Terwijl we naar de toekomst kijken, zal “Acht Vlaggen” ons blijven herinneren aan het verborgen juweeltje dat Almere Poort vertegenwoordigt, een plek waar schoonheid en rust samenkomen met vooruitgang en potentie. Meer weten over dit project of Sanne van Balen? Klik dan op de linkjes in de tekst.