De montage van twee 15 meter masten op het Groot Handelsgebouw in Rotterdam
Op het Groot Handelsgebouw in Rotterdam heeft Holland Mast onlangs oude kapotte masten vervangen voor twee nieuwe. Duurzaamheid en gemak van vlagvoering waren hierbij belangrijke punten.
Voor Holland Mast lag de opdracht om de gebroken vlaggenmast op het dak van het Groot Handelsgebouw te vervangen. De eisen voor de nieuwe mast waren als volgt:
- De nieuwe mast moet passen binnen de bestaande mastconstructie
- Het onderhoud aan de mast is miniem
- Er moet duurzaam gevlagd kunnen worden
We hebben de passende oplossing hiervoor geboden. Met het duurzaam kunnen vlaggen bedoelen wij: we plaatsen de masten voor langere tijd en maken gebruik van duurzame materialen. De nieuwe masten wordt voor een periode van maar liefst 25 jaar gegarandeerd tegen breuk als gevolg van weersinvloeden. Deze masten bestaat uit 100% gerecycled aluminium en zijn Cradle to Cradle Silver Certified.
Materiaalkeuze
Om de mast duurzaam, representatief en functioneel te laten zijn kiezen wij voor de beste onderdelen. Zo hebben wij gekozen voor een lijnvoering met het extreem sterke en slijtvaste Dyneema 4D lijn. We maken gebruik van contragewichten bestaande uit POM kogels met rvs kern die soepel om de mast draaien en waarbij inslijten in de kogels wordt voorkomen. De lier betreft een bandsysteem om inwendige verwarring van de lijn te voorkomen en deze wordt voorzien van een rvs kogel gelagerde wartel ter voorkoming van inwendige tordatie van de hijslijn. Als masttop gebruiken wij een dubbel kogel gelagerde kop met katrol.
Functionaliteit
De nieuwe mast is geschikt om makkelijk met een liersysteem en slinger een vlag mee te hijsen vol in top of halfstok. De roterende kop zorgt er in combinatie met de wartel en speciale contragewicht (banierbanden) voor dat de vlag volledig vrij met de heersende windrichting kan mee wapperen. Kortom het wikkelen van de vlag om de mast behoort tot de verleden tijd.
Groot Handelsgebouw: symbool van de wederopbouw
Het Groot Handelsgebouw is een van de meest iconische gebouwen van de stad Rotterdam. Het gebouw is direct na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en de link met de zware bombardementen op de stad is dan ook snel gelegd. Veel ondernemers hadden na de oorlog geen geld voor een nieuw bedrijfspand en er was een grote behoefte aan bedrijfsruimte. Toen is het idee voor een bedrijfsverzamelgebouw ontstaan. Vandaag de dag zijn er nog altijd maar liefst honderden bedrijven en startups gevestigd in het gebouw!