Nieuwe mast op de Grote Kerk in Dordrecht

Nieuwe mast op de Grote Kerk in Dordrecht

De mast op de Grote Kerk in Dordrecht bleek niet bestand tegen de extreme weersomstandigheden. Holland Mast heeft een nieuwe, sterke mast gemonteerd.

De oude mast was nodig aan vervanging toe nadat hij bungelde op de top van de Grote Kerk. Holland Mast heeft deze dan ook vervangen. De wensen hiervoor waren duidelijk: een makkelijke bediening, een lange levensduur én een systeem waarbij de vlag niet gauw om de mast wikkelt. Daarnaast moest de mast qua formaat gelijk zijn aan het oude exemplaar en passen bij de historische toren.

Gebroken mast van de Grote Kerk in Dordrecht
Gebroken mast van de Grote Kerk in Dordrecht

Grote invloeden, sterke constructie

Door de weersinvloeden dienen de montageconstructie en mast sterk te zijn om te zorgen dat er zo min mogelijk onderhoud nodig is op locatie. Een goede sterkteberekening is daarom essentieel bij een project als deze. Bij plaatsing van de nieuwe mast is gebruik gemaakt van extreem slijtvaste materialen voor de langst mogelijke levensduur. Door een slimme combinatie van onderdelen zoals het inwendige hijsmechanisme door een bandliersysteem, kogel gelagerde inwendige RVS, roterende kogel gelagerde kop met katrol en kogelgewicht wordt het wikkelen van de vlag om de mast voorkomen en de levensduur gemaximaliseerd.

Hijsinrichting van de mast van de Grote Kerk te Dordrecht
Hijsinrichting van de mast van de Grote Kerk te Dordrecht

Montage op grote hoogte

Op de dag van montage is de mast met een telescoopkraan met jib op de toren geplaatst. Onze ervaren monteurs hebben de maststoel aangepast om de nieuwe mast hierin te kunnen borgen. De authentieke vergulde gouden knop was beschadigd door de breuk van eerder. Deze is gedemonteerd, gerestaureerd door de plaatselijke goudsmid en kon dezelfde dag teruggeplaatst worden om de kraankosten op één dag te kunnen houden.

De Grote Kerk in Dordrecht

De Grote Kerk in Dordrecht is gebouwd in de 14e en 15e eeuw in Brabants Gotische stijl. De toren van de Grote Kerk is met zijn 62 meter de hoogste van Dordrecht. Op de top van de toren wappert fier de rood-witte Dordtse vlag in de wind. Onmisbaar in het stadsaanzicht van Dordrecht.