Reparatie op hoogte: kerktoren IJsselstein

Reparatie op hoogte: kerktoren IJsselstein

De wens: een nette vlagvoering in combinatie met een ordentelijke en veilige bediening. Daarnaast mocht ook de mast teruggebracht worden in originele staat.

Bij de oude mast liep de lijn schuin naar de zijkant. Hierdoor ging de vlag tussen touw en mast zitten. Ook was de bediening niet functioneel en het vlagvertoon niet naar behoren. Daarnaast heeft Holland Mast geconstateerd dat de afwatering niet goed was en deels in de toren terecht kwam: tijd voor een reparatie.

Het plan van aanpak

De oude mast moet rechtstandig uit de toren worden gehesen. Holland Mast heeft een geschikte en identieke mast geleverd van 15 meter. Volgens documenten is dit eveneens de huidige lengte en tevens de historische lengte.

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de oude mast en vervangen voor een nieuwe mast. Deze nieuwe mast is conisch aluminium en uitgevoerd in wit met een sierknop. De bediening is dan vanuit de kroon te doen, zonder dat de vlag hier ver van wegwaait.

Voorkomen van inwateren

Om het inwateren te voorkomen, is er een RVS afwateringsmanchet om de mast gemonteerd. Deze kan op de juiste positie worden geschoven zodat de toren tegen inwatering is geborgd. De ring in combinatie met rubber en de juiste kit maken het compleet.

De vlag van IJsselstein

In de mast hangt de vlag van IJsselstein. Deze werd in 1857 aan de minister van Binnenlandse Zaken opgegeven als de gemeentelijke vlag van de Utrechtse gemeente IJsselstein. De vlag is gebaseerd op het wapen, dat uit de kleuren goud en zwart bestaat.

Holland Mast is expert in speciale masten en plaatsing op bijzondere locaties. Heeft u ook de wens voor een nette vlagvoering? We denken graag met u mee. Neemt u contact met ons op per mail, telefoon of het contactformulier. Samen kijken we naar de mogelijkheden.